‘GROENE FLEECE’ VOOR SCHOON WATER !

In Acties by Deweert Sport

VAUDE pakt uit met de ‘groene’ Miskanti Fleece Jacket !

Minder microplastic dankzij nieuwe biologisch afbreekbare fleecestof? Het kan !
Deweertsport in Oostende is alvast enthousiast en werkt daar graag aan mee !!

VAUDE stelt tijdens de ISPO in München voor het eerst producten voor van een fleecestof, waarvan de vezels aan de opgeruwde binnenzijde biologisch afbreekbaar zijn. Als pionier op het gebied van duurzaamheid heeft VAUDE de stof in samenwerking met de Italiaanse stofleverancier Pontetorto ontwikkeld en gebruikt het in de collectie Winter 18/19 exclusief als wereldwijd enige fabrikant. Het Miskanti Fleece Jacket, een elastisch fleecejack voor de bergsport en meerdere modellen van de gelimiteerde “Green Shape Core Collection” zijn gefabriceerd met het TENCEL®-fleece. Ruim 40 jaar na de invoering van fleecestoffen in de outdoormarkt biedt VAUDE daarmee voor het eerst een oplossing voor het probleem van microplastic bij het wassen.

De ecologische textiel-innovatie werd door Pontetorto in de herfst van 2017 voor het eerst tijdens de vakbeurs Performance Days in München in het openbaar gepresenteerd en daar direct met de Eco Performance Award van de beurs bekroond. Het gaat om de eerste fleecestof, waarvan de vezelbasis aan de binnenzijde geen gevaarlijk microplastic afscheidt en daardoor flora en fauna tegen dit gevaar beschermt. Het bijzondere is de constructie. Aan de gladde buitenzijde wordt 100% (gerecycled) polyester gebruikt. De opgeruwde binnenkant van de stof bestaat niet (zoals bij traditioneel fleece) uit polyester, maar voor 100% uit de hout-cellulosevezel TENCEL® van de firma Lenzing. Deze vezel is biologisch afbreekbaar – zelfs in zeewater! Mocht de stof dus bij een wasbeurt kleine TENCEL®-deeltjes van de opgeruwde kant verliezen, breken deze zich in elke omgeving in ongeveer 90 dagen zonder residu af en vormen zo geen gevaar voor levende wezens.

De stof combineert alle voordelen van hoge functionaliteit met de gedachte het milieu te beschermen, want TENCEL® geldt als natuurlijke functionele vezel en heeft zeer goede temperatuurregulerende en vochttransporterende eigenschappen. Het is absoluut huidvriendelijk en ook mensen met een allergie kunnen het probleemloos dragen. En de zachte binnenkant jeukt niet en voelt prettig aan op de huid.

CEO Antje von Dewitz over de achtergrond van de ontwikkeling: “De plasticvervuiling in het milieu is een urgent, globaal probleem – met zichtbare en catastrofale uitwerkingen op de wereldzeeën. Wij willen samen met onze partners uit de textielindustrie onze bijdrage voor de oplossing van het probleem leveren en zijn blij dat we nu voor het eerst biologisch afbreekbaar fleecemateriaal kunnen gebruiken. De komende jaren zullen we verder intensief onderzoek doen, om microplastic in het milieu te vermijden.”

Bij alle textiel staat het VAUDE Green Shape-label voor een milieuvriendelijk, functioneel product van duurzame materialen. Het Miskanti Fleece Jacket is verkrijgbaar als heren- en damesmodellen vanaf herfst 2018 bij geselecteerde dealers. Deweertsport in Oostende maakt hiervan deel uit. VAUDE toont met de gelimiteerde “Green Shape Core Collection” de toekomst van duurzaam innovatieve sportkleding en gebruikt hiervoor een hele reeks exclusieve eco-materialen  zoals deze nieuwe TENCEL®-fleece.

Deze Miskanti-fleeces zijn verkrijgbaar bij DEWEERTSPORT, Hendrik Serruyslaan 2, Centrum oostende.